Havalimanlarının sosyal ağı
Yazar: Editör 25.07.2018 1096 0
Paylaş
Btrfly, kullanıcıların uygulama içerisindeki profillerinde yer alan meslek bilgileri sayesinde yeni iş bağlantılarının kurulmasına imkân tanıyor.

HAVAYOLU YOLCU SAYISI her geçen gün artarak büyümeye devam ediyor. Airports Council International (ACI)’ın “Yıllık Dünya Havaalanı Trafik Raporu”na göre, 2016 yılında 7.7 milyar yolcu sayısına ulaşıldı. Bu sayının 2040 yılına kadar 22.2 milyara çıkması bekleniyor. Bakıldığında uçak yolculuklarının günümüzün en hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım yolu olmasının yanı sıra gökyüzünden dağları denizleri ve bulutları seyretmek ise yolculuğa ekstra bir keyif katıyor. Öte yandan check-in sırası, bagaj teslim, güvenlik kontrolü, aktarmalı uçuş gibi havalimanında geçen bekleme süreleri çoğu zaman yolculukları sıkıcı hale getirebiliyor. Yeni bir seyahat ekosistemi yaratmaya hazırlanan “Btrfly” uygulaması, yolcuların havaalanlarındaki tüm bekleme salonlarında ve uçuş sırasında internet bağlantısı varsa uçak içinde birbiriyle diyalog kurmasını ve sosyalleşmesini sağlıyor. Kullanıcılar aynı zamanda uygulamadaki profillerde yer alan meslek bilgileriyle yeni bir iş bağlantısının ilk temellerini atabiliyorlar.

İki sene önce 500 bin dolarlık bir yatırım ile hayata geçirilen Btrfly uygulaması, dünyadaki 380 farklı havaalanında kullanılabiliyor. Uygulamanın 16 bin aktif üyesi bulunuyor. Uygulamanın ortaya çıkış noktasının havalimanındaki zamanın nasıl daha iyi değerlendirilebileceği üzerine olduğunu belirten Btrfly CEO’su Cenk Gürz, “Amacımız bir seyahat kulübü gibi uçak yolculuğu yapan kişileri uçak yolculuğu boyunca etrafında başka kimler var onları göstermekti. Süreç içerisinde 16 bin üyeden 2 bin 600 bağlantı yarattık” diyor. Üyelerin ülkelere göre dağılımında ise sırasıyla Amerika, Çin ve Avrupa ülkeleri geliyor. 15 seneye yakın finans sektöründe çalışan Gürz, bu süreçte çok sık seyahat ettiğinden bahsediyor ve Btrfly uygulamasını hayata geçirirken kendilerine ilham olan anekdotlardan birini paylaşıyor.

Gürz, Londra’da aynı banka için çalışan ve birbirini tanımayan iki İspanyol’dan bahsediyor. İspanyolların tanışma hikâyesi bir hafta sonunda Bilbao şehrinden Londra’ya dönerken aynı havalimanında yan yana oturmalarıyla başlıyor. Gürz, iki yolcunun da fanatik Athletic Bilbao taraftarı olduklarından bahsediyor ve “Hafta sonları Londra’dan gelip maç seyredip tekrar dönüyorlar. Bu süreçte çok iyi arkadaş oluyorlar ve birlikte bir iş yapmaya karar veriyorlar. İkinci el maç bileti alışverişi üzerine ‘Ticketbis’ adını verdikleri bir platform yaratıyorlar” diyor. Girişim önce İspanya sonra Avrupa genelinde büyüyor ve beş sene sonunda 160 milyon dolarlık bir şirket haline geliyor. Gürz, “Havalimanında tanışamasalardı böyle bir serüven hiç başlamayacaktı belki de” diyor.

Btrfly uygulamasında yolcular, uygulama üzerinden uçuş numaralarını girip, gidecekleri lokasyonu tanımlayarak kendileri ile birlikte aynı havalimanında bulunan veya aynı uçuşu gerçekleştirecek yolcular ile bağlantı kurabiliyor. Uygulamanın sunduğu bir diğer özellik ise “Smart Lounge” konsepti. Uygulama içerisinde işbirliği yapılan markalar ile oluşturulan Smart Lounge, kullanıcılara sunduğu özel ayrıcalıklarla uçak yolculuğunu daha zevkli hale getirmeyi amaçlıyor. “Smart Lounge” üyeliği bulunan kullanıcılar havalimanlarındaki restoranları kullanarak indirim ve ikramlardan faydalanırken kişiye özel bir seyahat ve lounge deneyimi yaşıyorlar.

Uygulamanın bu tarafının tamamen servis ve ikrama yönelik olduğuna değinen Gürz, “Btrfly’ı kurduktan sonra bu defa kurumlara yönelmeye başladık. Acaba kurumları da yolcularla bağlamak mümkün olabilir mi diye düşündük ve aklımıza hemen lounge hizmetleri geldi. Garanti Bankası ile bir proje yaptık. Garanti Bankası müşterilerine hizmet veriyoruz” diyor ve ekliyor: “Yapmaya çalıştığımız şey seyahat deneyimini mümkün olduğunca kişiselleştirebilmek.” İkram servisi şu an sadece Türkiye’de bulunuyor. 2018’in son çeyreğinde ise Dubai ve Londra olmak üzere iki yeni pazara daha açılmak isteniyor.

Btrfly’ın Smart Lounge konseptinde sunduğu diğer bir ayrıcalık ise Skye. Kişisel seyahat asistanı olarak konumlanan Skye, uçuş bilgilerinizi takip ederek kullanıcılara bilgilendirme yapmanın yanı sıra uçaktan indiğinizde bagajınızın nerede olduğunu da sizinle paylaşıyor. Tek başına yolculuk yapan ve özel yolcu salonlarına giriş hakkı olan bazı kullanıcılar bu haklarını yanlarındaki kişi adına kullanmak için de uygulamayı kullanabiliyor. Uçuş saatinde rötar veya iptal olma durumu gibi herhangi bir değişiklik uygulama üzerinden takip edilebiliyor.

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın