9 Adımda Verilerinizi Güvende Tutun!
Yazar: Editör 09.05.2019 1130 0
Paylaş

Siber saldırıları gerçekleştiren bilgisayar korsanları teknolojinin gelişmesi ve Nesnelerin İnterneti ile birlikte her geçen gün daha da karmaşık yöntemlerle bireylere ve şirketlere siber saldırı gerçekleştiriyor. Siber saldırıların gerçekleştirilmesinde çeşitli araçlar kullanılıyor ve aslında en çok saldırı hedefi olanlar bireyler. Bilgisayar korsanları, bireylerden sonra en çok farklı sektördeki şirketleri, insan sağlığı verilerini, savunma sanayisi verilerini hedefliyor.

Techwarn.com ’dan Büşra Uğral’ın bu konudaki önerilerini aşağıda bulabilirsiniz;

Kişisel veri ve bilgilerinizin sanal olarak güvenliğini sağlamak için alabileceğiniz önlemler:

1. VPN Kullanın: Sanal Özel Ağ kullanarak çevrimiçi bilgilerinizi güvende tutabilirsiniz. VPN programları tünel protokolü kullanır ve bütün veri ve bilgilerinizi bu tünel üzerinde hareket ettirir. Bu tünel, bazı VPN programları Advanced Encryption Standard - Gelişmiş Şifreleme Standardı kullanır ve bu standart Amerikan hükümeti tarafından kabul edilen ve uluslararası olarak da kullanılan veri şifreleme standardıdır. Bu tip şifreleme standardı ile korunan verilerin brute force adı verilen kaba kuvvet saldırıları ile hacklenmesi imkansızdır. VPN programları internet kullanıcısı için özel sanal bir ağ oluşturur, kullanıcının IP adresini ve verileriniz gizler ve bireye sanal anonimlik kazandırır.

2. Antivirüs programı kullanın: Antivirüs programları cihazları birçok siber saldırıdan koruyabilir. Tarayıcı ele geçirme, fidye yazılımları, reklam yazılımları, tuş kaydediciler, sisteme izinsiz giriş yapan backdoor virüsü, rootkit adı verilen kök takımı virüsü, bütün sistem şifrelerini ele geçiren Truva atı virüsü, solucanlar gibi kötü amaçlı yazılımların telefonunuza ya da bilgisayarınıza bulaşmasını engellemek için antivirüs programı kullanın.

3. Cihazlarınızı güncelleyin: Akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınıza gelen sistem güncellemelerini geciktirmeden cihazınıza yükleyin. Bu tip sistem güncellemeleri, kullanıcıları olası ve var olan saldırılardan korumak ve sistemi o kötü amaçlı yazılıma karşı dayanıklı hale getirmek için oluşturulmaktadır.

4. Güçlü parolalar kullanın: Parolalarınızın maksimum uzunlukta olmasına özen gösterin. Parolanızın içinde büyüklü küçüklü harf kombinasyonları kullanın. Hiçbir zaman ardışık rakam ya da harflerden oluşan kombinasyonlar kullanmayın. Ayrıca, parolalarınızda sembollere de yer verin. Parolalarınızın doğum tarihi, isim veya soyisim gibi kolayca tahmin edilemeyecek güçlü parolalar olduğundan emin olun.

5. İki adımlı doğrulama yöntemlerini kullanın: İki adımlı doğrulama yöntemlerinde parola harici bir doğrulama yöntemi daha kullanılır. Örneğin, telefonunuza bir kısa SMS ile kod gönderilir ya da arama ile kod tarafınıza bildirilir. Gmail, Facebook, LinkedIn iki adımlı doğrulama yöntemini destekleyen platformlardan.

6. Her linke tıklamayın: İnternette gezinirken gördüğünüz her linke tıklamayın. Bu tip linkler direkt bilgisayarınıza bir dosya indirmenize sebep olabilir ve bu dosyada Truva atı gibi kötü amaçlı yazılımlar olabilir. Aslında linkler aracılığıyla en çok yayılan kötü amaçlı yazılım türleri adware ve malware adı verilen virüslerdir. Adware, bilgisayarınızda devamlı olarak bir reklam penceresinin açılmasına sebep olurken, malware genellikle kendisinin bir antivirüs programı olduğunu iddia eden kötü amaçlı bir yazılımdır. Güvenilir olmayan linklere tıklamaktan kaçının.

7. Her eki indirmeyin: E-posta veya sosyal medya üzerinden aldığınız dosya eklerini antivirüs programında taramadan açmayın. Bu tip dosya ekleri aracılığıyla bilgisayarların sistemi dahi çökertilebilir. E-postalarda ve sosyal medya üzerinde bu tür e-dolandırıcılık türüne çok rastlanılmaktadır. Sosyal medyada ya da e-postanızda tanıdığınız veya tanımadığınız kişilerden gelen dosya eklerini antivirüs programı ile tarayarak açın.

8. Google geçmiş kaydını durdurun: Google üzerinde yaptığınız aramaların ve internet geçmişinizin kaydedilmesini engelleyin. Siz buradaki butonu aktifleştirmedikçe, Google konumunuz da dahil olmak üzere hakkınızdaki kişisel veri ve bilgilerinizi kaydedecektir.

9. Uygulamalarınıza verdiğiniz izinleri gözden geçirin: Uygulamalarınızın cihazınızın hangi özelliklerine ulaştığını biliyor musunuz? Bir fotoğraf düzenleme uygulamasının konum, internet geçmişi, arama geçmişi, mesaj geçmişi, tarayıcı geçmişi, kamera, mikrofon, kişiler listesi, e-posta görüntüleme gibi izinlere sahip olması sizce de şaşırtıcı olmaz mı? Android cihazınızda Ayarlarınıza girerek telefonunuzdaki her bir uygulamanın ne gibi izinlere sahip olduğunu kontrol edin. Aynı şekilde iOS için de Ayarlar kısmına girerek, uygulamalara tek tek tıklayarak ne gibi özelliklere erişimleri olduğunu görebilir ve sizi rahatsız eden izinlere sahip uygulamaları kaldırabilir ya da izinlerini kısıtlayabilirsiniz.

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın