Apple dünyanın en değerli şirketi ünvanını Saudi Aramco'ya kaptırdı!
Yazar: Editör 13.12.2019 1221 0
Paylaş

Dünyanın en kıymetli şirketi sıralamasında uzun süredir tepede olan bilişim devi Apple, tahtını kaptırdı. Apple’ı geride bırakan şirket ise sürpriz sayılmayacak bir sektörden geldi.

Dünyanın en değerli şirketi: Saudi Aramco

Geçtiğimiz Perşembe günü halka arzı gerçekleşmekte olan ve dün Suudi borsasında işlem görmeye başlayan petrol şirketi Saudi Aramco, beklenenin üzerinde ilgi görüyor. Şirket değeri hisse başına % 10 artarak, dünyanın en kıymetli şirketi sıralamasında Apple’ı geçerek birincilik koltuğuna oturdu.

Suudi Arabistan merkezli Saudi Aramco, halka arzından sonra borsada işlem görmeye başladığı andan itibaren 2 gün üst üste hisselerini % 10 artırarak 38,7 riyal (10,32 dolar) hisse değerine erişti. Bu artışla birlikte şirketin değeri 2 trilyon dolar değerine ulaşan ilk şirket olmayı başardı. 1,2 trilyon dolar değeriyle Apple, ikinci sıraya gerilemiş oldu.

Saudi Aramco, halka arz edildikten sonra 300 milyar dolar gelir elde etti. Halka arzı yöneten Samba Capital şirketi, hissedarlarının % 97’sinin ülke içerisinden olduğunu açıkladı. 2016 senesinde kısmi özelleştirmeye giden petrol şirketi, 3 yıl içerisinde 2 trilyon dolar değerine ulaşmış oldu. Saudi Aramco şirketi Arabistan’ın en büyük ham petrol ihracatçısı olmasına karşın analistler, şirket değerinin düşeceğini düşünüyorlar. Bu düşüncenin sebebiyse şirket değerinin beklenmedik şekilde yükselmesi ve dünya genelindeki petrol fiyatlarının düşmesi olarak yorumlanıyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/dunyanin-en-degerli-sirketi-artik-apple-degil

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın