Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle Youtuber'lara vergi geliyor
Yazar: Editör 13.12.2019 709 0
Paylaş

YouTube'dan yayın yapan yayıncılara iyi değil haber geldi. Gelir Vergisi Kanunu'ndaki değişiklikle beraber artık YouTuber'lar senelik beyanname verecek.

İnternetin en büyük video platformu YouTube‘dan videolar üstünden gelir elde etme standartları değişiyor. YouTube üstünden yayın yapıp kazanç sağlamakta olan, senaryo yazan, kitap yazanlar 500 bin TL’nin üstünde gelir elde ediyorlarsa Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca artık ticari kazanç olarak vergilendirilecekler. Karara göre artık YouTuber’lar, defter tutacak, fatura kesecek, senelik beyanname verecek, her ay KDV ve muhtasar beyanname vermek mecburiyetinde kalacaklar.

Milliyet‘e konuşan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, YouTuber’ların önceden beri vergi mükellefi olmalarına dair kanun bulunduğunu ancak Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. Maddesinde telif kazançlarının istisna tutulduğunu belirtti. Çağşırlı, “Bu madde yanlış yorumlanıyordu. Yeni değişiklikle 37. Madde açıklayıcı oldu. Telif kazançları 500 bin TL’yi geçenler normal gelir vergisi mükellefi olacak. Tüccar gibi gelir defteri tutacak, fatura ve fiş düzenleyecek. Bu yalnızca YouTuber’ları değil bütün telif kazancı sağlamakta olanları kapsıyor. Yönetmen, sinemacı, senaryo yazarı, şair, yazar gibi telifle çalışanlar buna dahil. Önceden bunlar kapsam dışındaydı. Telifli kazançlara sınır getirildi. 500 bin TL’den fazla kazananlar mükellef oldu. Önceden 1 milyon TL de kazansanız telif sayılıyordu” diye konuştu.

Çağşırlı, “Maliye’nin görüşü ilk YouTuber’lık ortaya çıktığından beri ticari kazanç olduğu yönündeydi. Kanunen de destekleniyordu. Ancak inceleme ve denetim azdı. Şimdi Maliye incelemeleri artırdı. Hatta geriye dönük de vergi alınıyor. 2016, 2017 ve 2018 kazançları da denetime tabi tutuluyor” dedi. Çağşırlı, Türkiye’de vergiye tabi 1000 civarı YouTuber olduğunu tahmin ettiklerini dile getirerek, ayda 10 bin TL de, 1 milyon TL de kazanan bulunduğunu ancak ortalama kazancın 100 bin TL olduğunu kaydetti.

Kaynak : https://digitalage.com.tr

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın