Çevrimiçi dizi ve film platformu Netflix'in Türkiye'deki kazancı ortaya çıktı
Yazar: Editör 03.10.2019 826 0
Paylaş

Çevrimiçi dizi ve film platformu Netflix'in, Türkiye'de 1.5 milyon ücretli abonesi bulunuyor. Şirketin bu abonelerden kazandığı aylık para ise dudak uçuklatıyor.

Son yılların en popüler çevrimiçi dizi ve film platformunun Netflix olduğu su götürmez bir gerçek. Şu sıralar karşısına Apple ve The Walt Disney Company gibi çok dişli rakipler çıksa da Netflix'in uzun bir süre daha sektörün lideri olacağı da aşikar. Peki Netflix, Türkiye'den ne kadar kazanıyor olabilir? RTÜK denetimleri Netflix'in Türkiye'deki karını ne kadar düşürebilir?

Aslına bakacak olursak pek çok kişi, RTÜK denetimleri sonrasında Netflix'in Türkiye'den ayrılacağını düşünüyordu. Fakat Netflix, son dakikaya kadar ser verip sır vermeyerek bu durumu daha da büyük bir merak konusu haline getirdi. Ancak yapılan açıklamalar doğrultusunda Netflix, Türkiye'de hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı. RTÜK'ten lisans alan platform artık hem RTÜK'ün denetimi altında hem de elde ettiği karın bir bölümünü RTÜK'e veriyor.

Netflix, Türkiye'de üç farklı paket sunuyor. Bu paketler Temel, Standart ve Özel olarak isimlendiriliyor. Bu kapsamdaki fiyatlar ise sırasıyla 17.99 TL, 29.99 TL ve 41.99 TL olarak belirlenmiş durumda. Bu üç fiyatın aritmetik ortalamasını aldığımızda ise karşımıza 29.99 TL fiyat çıkıyor. Şimdi bu tutarı biraz daha derinleştirelim.

Platform tarafından yapılan açıklamalara göre Netflix'in Türkiye'de, 1.5 milyon ücretli abonesi var. Ancak bu ücretli abone sayısına bir paketi birkaç kişi kullananlar ve her ay farklı bir e-posta adresiyle kayıt olanlar dahil değil. Açıklanan ücretli abone sayısıyla Netflix'in ortalama ücreti olan 29.99 TL'yi çarptığımızda ise Netflix'in Türkiye'den aylık kazancının yaklaşık olarak 45 milyon TL olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bu tutarın kesin sonuç vermediğini, biraz altı veya biraz üstü olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Buna göre Netflix'in Türkiye'deki yıllık geliri yaklaşık olarak 540 milyon TL.

Yönetmelik gereğince Netflix, kullanıcı oranında RTÜK'e para ödemek zorunda. Bu paranın oranı, binde 5 olarak belirlenmiş durumda. Bu tutar yaklaşık olarak 225 bin TL'ye tekabül ediyor. Ancak Netflix'in Türkiye'deki abone sayısı değiştikçe bu tutar da değişiyor. Ancak yıllık olarak verilen bu ücret, tam anlamıyla devede kulak kalıyor.

Kısacası Netflix, RTÜK denetimlerine rağmen Türkiye'den ciddi miktarda para kazanıyor. RTÜK'e verdiği ücret de şirketin Türkiye'den ayrılması için geçerli bir neden oluşturmuyor.

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın