Google, Karantinanın denetlenmesi için konum bilgilerini hükümetlerle paylaşıyor
Yazar: Editör 04.04.2020 677 0
Paylaş

Koronavirüs nedeniyle uygulanan karantinanın denetlenmesi amacıyla Google, kullanıcılarının konum bilgilerini hükümetlerle paylaşmaya başladı. Google verilerine göre İtalya'da işe gitme oranı %63 oranında azalırken, park gezilerinin %94 oranında azaldığı belirtildi. Bu oran Türkiye'de ise park gezilerinde % 60, işe gitme oranında ise % 45 olarak gerçekleşti.

Google sosyal mesafenin denetlenmesi amacıyla konum bilgilerini hükümetlerle paylaşmaya başladı. Google Maps Yöneticisi Jen Fitzpatrick ve Google Sağlık Politikaları Sorumlusu Karen DeSalvo tarafından bu karar duyurulurken şu anda 131 ülkede uygulanmaya başladığı bilgisi paylaşıldı.Fitzpatrick ve DeSalvo, “Bu raporların, salgınının nasıl yönetileceğine ilişkin kararları desteklemeye yardımcı olacağını ümit ediyoruz. Bu bilgiler, yetkililerin önemli ziyaretlerdeki değişiklikleri anlamasına yardımcı olabilir, bu da çalışma saatleri hakkındaki tavsiyeleri şekillendirebilir veya teslimat hizmeti hakkında bilgi verebilir” şeklinde açıklama yaptılar.

Google yapmış olduğu açıklamada park, avm'ler, ev ve iş yerlerine yapılan giriş çıkışlarındaki artış ve azalışı yüzdelik (%) olarak açıklayacaklarını, kullanıcıların kimliğini ise ifşa edecek bilgilerin paylaşılmayacağını belirtti. Bu kapsamda 16 Şubat ile 29 Mart arasında kaydedilen veriler Google tarafından şu şekilde paylaşıldı:

-İtalya’da park, bahçe, restoran ve sinema ziyaretleri % 94 azaldı. İtalya’da işe gitme oranı ise % 63 düşerken market ve eczaneye giden tüketicilerin oranında % 85 azalma gerçekleşti.

-İtalya’nın ardından koronavirüs’ün en fazla kayba yol açtığı Avrupa ülkesi İspanya’da ise market ve eczane ziyaretleri % 76, park gezileri % 89 azaldı. İşe gitme oranı ise % 64 düştü.

-En yüksek koronavirüs bulaşma oranının görüldüğü ABD’de ise öncelikle Kaliforniya’da karantina uygulanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda Kaliforniya’da market ziyareti ve park gezilerinin % 50 azaldığı göze çarptı. Bununla beraber market ziyareti ve park gezilerinde en az düşüşün yaşandığı eyalet % 29 ile Arkansas oldu.

-Türkiye’de işe gidiş % 45 azalma gösterirken, park ve bahçe ziyaretleri ise % 60 oranında düştü. Toplu taşımayı tercih edenlerin oranında % 71, market ve eczaneye gidenlerin oranında ise % 39’luk bir azalma yaşandı.

-Japonya’da ise market ve park ziyaretleri % 26 azalırken işe gitme oranı sadece % 9 düştü.

Kaynak : https://www.blog.google/technology/health/covid-19-community-mobility-reports

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın