Google, 2020'de sunucularının Türkiye'ye taşınmasıyla ilgili Türk Telekom'la anlaştı
Yazar: Editör 17.12.2019 849 0
Paylaş

Rekabet Kurumu'nun kestiği ceza sonrası Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modellerine Google uygulamaları için artık lisans vermeyeceğini duyuran Google önemli bir adım atarak Türk Telekom ile anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Google’ın Türkiye’deki internet trafiğinin 2020 senesinde % 50’sizlere bilgi vereceğiz Türkiye’de kurulacak olan sunuculardan yönetilecek. Bu oran 2020 sonrasında ise % 80’e çıkarılacak. Bu gelişme sonrası Türkiye'deki internet kullanıcıları, daha nitelikli hizmet alacak ve kullanıcılar artık daha az gecikme hissedecek ve bu platformların servislerine daha hızlı ulaşabilecek.

Rekabet Kurumu’nun kestiği ceza sonrası Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modellerine Google uygulamaları için artık lisans vermeyeceğini duyuran Google cephesizlere bilgi vereceğiznde, değişik bir konu da ama bir o kadar da kritik bir gelişme yaşandı.

Habertürk'te yayınlanan habere göre, geçen ay Facebook’un sunucularını Türkiye’ye getirmek için kurulum yapmış olduğu çalışmalarna başlayan Türk Telekom, Google ile de anlaşmaya vardı.

Konuyla alakalı olarak Türk Telekom ve Google’ın 16 Aralık Pazartesi günü anlaşma imzaladığı öğrenildi. Taraflar arasında yapılan bu anlaşma kapsamında Google’ın sunucuları Türkiye’ye gelecek.

2020 YILINDA SEKİZ AYRI MERKEZDE KURULUM ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Şu anda teknik inceleme yapmış olduğu çalışmalarda, ilk aşamada sekiz ayrı merkeze Google sunucuları kurulacak. Türk Telekom’un trafik yönetimini yapmış olduğu bu sekiz ayrı merkezdeki kurulum çalışmaları 2020 ilk çeyreğinde başlayacak.

Anlaşmaya göre Google’ın Türkiye’deki internet trafiğinin 2020 senesinde % 50’si Türkiye’de kurulacak olan sunuculardan yönetilecek. Bu oran 2020 sonrasında ise yüzde seksene çıkarılacak.

Edinilen bilgiye göre sunucuların Türkiye getirilmesi süreci, Google’ın Rekabet Kurumu ile son yaşadığı Android lisans krizinden etkilenmedi.

Türkiye’nin internet trafiğinin yaklaşık % 75’ini oluşturan Facebook ve Google’ın sunucularını yurtiçine getirmek için bir süredir çalışmalar yapılıyordu. Bu kapsamda ilk adım Facebook ile atılmıştı.

GOOGLE'IN TÜRKİYE'YE GELMESİNİN AVANTAJLARI NELER OLACAK?

Facebook ve Google trafiğinin Türkiye üstünde kurulu sunucular üstünden yönetilmesiyle şu avantajları sağlaması amaçlanıyor:

Türkiye’deki internet kullanıcıları, daha nitelikli hizmet alacak. Kullanıcılar artık daha az gecikme hissedecek ve bu platformların servislerine daha hızlı ulaşabilecek. Yurtdışı kaynaklı sizlere bilgi vereceğizber saldırılardaki rizikolar azaltılacak. Daha uzun sürede ise Türkiye’deki kullanıcı bilgileri dışarıya daha az çıkmış olacak.

Kaynak : http://www.gunes.com/ekonomi

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın